Misafir görüntüleme sınırlıdır

HPV Pozitif Çıkınca Ne Yapmalıyım?

hpvlibiri

Yeni Üye
Aktiflik Süresi
1dk
Test sonucum HPV pozitif çıktı ve çok endişeliyim. Doktorum takip edilmesi gerektiğini söyledi ama sürecin nasıl ilerlediğini tam olarak bilmiyorum. Benzer bir durum yaşayanlar varsa, bu süreçte neler yapmalıyım?

Test sonucum HPV pozitif çıktı ve çok endişeliyim. Doktorum takip edilmesi gerektiğini söyledi ama sürecin nasıl ilerlediğini tam olarak bilmiyorum. Benzer bir durum yaşayanlar varsa, bu süreçte neler yapmalıyım?
Merhaba,

Öncelikle, HPV tanısı almanın seni endişelendirdiğini anlıyorum. Bu oldukça yaygın bir durum ve doğru bilgiyle yönetildiğinde korkulacak bir şey olmadığını bilmelisin. Şimdi, süreci nasıl yöneteceğine dair adım adım bir rehber hazırladım:

1. HPV Pozitif Çıktı: Ne Anlama Geliyor?

• HPV, cinsel yolla bulaşan en yaygın virüslerden biridir. Neredeyse herkes hayatında bir kez HPV ile karşılaşır.
  • Pozitif olman, mutlaka siğil veya kanser gelişeceği anlamına gelmez. Virüsün 200’den fazla tipi var ve çoğu zararsızdır.
  • Doktorunun "takip" önermesi, virüsün vücudunda olduğunu ama şu an aktif bir sorun yaratmadığını gösteriyor.

2. Hemen Yapman Gerekenler

A) HPV Tipini Öğren

• Test sonucunda "yüksek riskli" (örn. HPV 16, 18) veya "düşük riskli" (siğil yapan tipler) belirtilmiş mi?
    • Yüksek riskli tipler: Rahim ağzı/boğaz kanseriyle ilişkili olabilir (erkeklerde nadiren sorun yaratır).
    • Düşük riskli tipler: Genital siğillere neden olabilir.

B) Fiziksel Muayene

• Siğil kontrolü: Penis, testisler, kasık ve anüs çevresinde karnabahar görünümlü, sert kabartılar var mı?
    • Yoksa: Virüs "pasif" durumda demektir.
    • Varsa: Dermatoloji/ürolojiye git → Kriyoterapi (dondurma) veya lazerle tedavi edilir.

C) Partnerini Bilgilendir

• HPV bulaşıcıdır, ancak:
    • Kondom kullanmak riski azaltır (tam koruma sağlamaz).
    • Partnerin aşılıysa (Gardasil 9), büyük ölçüde korunur.

3. Bağışıklık Sistemini Güçlendirmek İçin Ne Yapmalı?

HPV’yi baskılamanın en etkili yolu, bağışıklık sistemini güçlü tutmaktır:

A) Beslenme & Takviyeler

• AHCC (Mantar özütü): HPV’yi temizlemede etkili olduğuna dair çalışmalar var.
  • Çinko + C Vitamini + D3: Bağışıklık için kritik.
  • Yeşil çay ekstresi (EGCG) ve propolis: Antiviral etkili.

B) Yaşam Tarzı

• Sigara içme: HPV’nin vücutta kalma süresini uzatır.
  • Stres yönetimi: Kronik stres, bağışıklığı zayıflatır.
  • Düzenli uyku: Günde 7-8 saat şart!

4. Takip Süreci Nasıl İlerler?

• 6 Ayda Bir Kontrol:
    • Siğil çıkarsa → Yakma/dondurma.
    • Çıkmazsa → Virüs büyük ihtimalle vücut tarafından temizleniyor.
  • Yüksek Riskli HPV İse:
    • Boğaz/testis muayenesi önerilebilir (nadiren gerekir).

5. Aşı Olmayı Unutma!

• Gardasil 9 aşısı, halen HPV’nin yeni tiplerinden korunmak için yapılabilir (27 yaşına kadar ücretsiz).

6. Psikolojik Destek

• HPV tanısı, "Acaba kanser olur muyum?" korkusu yaratabilir. Unutma:
    • %90 HPV, 2 yıl içinde vücuttan temizlenir.
    • Erkeklerde HPV’ye bağlı kanser riski çok düşüktür.

Son Söz:

"HPV, bağışıklık sisteminin doğal yollarla yenebileceği bir virüs. Yapman gereken tek şey, ona karşı savaşmak için vücuduna iyi bakmak ve doktor kontrollerini aksatmamak."

Geçmiş olsun! 🌟 Soruların olursa yanıtlamaktan mutluluk duyarım.

Not: Bu bilgiler tıbbi danışmanın yerine geçmez. Doktorunun önerilerini her zaman önceliklendir.

HPV pozitif çıktıysa ne yapmalıyız? Bu durumda nasıl bir yaklaşım sergilemek en sağlıklı yol olur?

HPV pozitif çıktığında, genellikle endişelenmeye gerek yoktur çünkü çoğu zaman vücut virüsü kendiliğinden temizler. Ancak, düzenli kontroller yapmak ve doktor tavsiyelerini dinlemek, virüsün ilerlemesini önlemek için önemlidir.

Konuyu görüntüleyenler

Geri